DEMİR yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Günlük yaşam şekillerimiz ve tüketim alışkanlıklarımız ekolojik ayak izimizin her geçen gün arttığını göstermektedir. Aşırı kirliliğe ve tüketime maruz kalarak bozulan doğal denge, giderek kendisini yenileyebilme gücünü yitirmekte, doğal kaynaklar gün geçtikçe tükenmekte ve ekolojik denge bozulmaktadır. Gelinen bu noktada ekolojik dengenin korunmasına yönelik günlük çözümlerin değil sürdürülebilir adımların atılması oldukça önemlidir. Bilimsel gelişmelerle kısa vadede bazı çevresel sorunlara çözüm bulunulsa da sürdürülebilir adımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Ekolojik dengenin korunması ve bu konudaki sorunlarının çözülebilmesi ancak insanların doğaya ilişkin farkındalıklarının artması ve duyarlılıklarının gelişmesi ile mümkün olabilir. Gelecek nesillerin daha sağlıklı bir ortamda yaşamalarını sağlamak için ekolojik okuryazar bireyler yetiştirmek bir zorunluluk haline gelmiştir. Ortak evimiz olan dünyamızın tüm zenginliği ile korunması ve sonraki kuşaklara aktarılması için yapılması gereken ise iyi bir ekoloji eğitimidir. Gelecek nesillere sağlıklı yaşayabilecekleri bir dünya bırakabilmek amacıyla Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak “ Sürdürülebilir Yaşam İçin Ekolojik Okuryazarım 2” Projesini hayata geçiriyoruz. Projemiz TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Kapsamında TÜBİTAK dan 119887 proje numarası ile hibe almaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara Tema Temsilciliği, Kızılcahamam Belediyesi ve Kızılcahamam İlçe sağlık Müdürlüğü projemize destek sağlamaktadırlar. Proje ile, katılımcıların ekolojik farkındalık edinmelerini sağlamak ve bu sayede çocukların dünyamızın/doğamızın bilimini öğrenerek yaşamlarını bu doğrultuda sürdürmeleri, yeryüzünde hayatı mümkün kılan doğal süreçleri anlamaları, doğaya yönelik olumlu tutum, değer ve anlayış geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Bu doğrultusunda öncelikle Etimesgut İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kadrosundaki 20 Okulöncesi Eğitimi Öğretmenine ve ardından bu öğretmenlerin sınıflarında eğitim verdikleri 220 çocuk ile eğitimler gerçekleştirilıyor. Projenin hedef kitlesini, 48-66 aylık (4,5-5 yaş) çocuklar ve onların okulöncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Proje kapsamında Okulöncesi Eğitim Öğretmenlerine Kızılcahamam’da 31 Ağostos- 5 Eylül 2020 tarihleri arasın da 5 gece 6 gündüz konaklamalı şekilde eğitimler gerçekleştirildi. Eğitimler yarım gün salonda sunum ve uygulamalar şeklinde, yarım gün doğada ( Soğuk Su Milli Parkı, Işık Dağı, Jeopark , Eğrekkaya Barajı ve Karagöl) yaparak yaşayarak uygulamalı şekilde gerçekleştirildi. Etkinliklerin yürütülmesinde grup çalışmaları, doğa oyunları, drama etkinlikleri, deneysel çalışmalar, poster çalışması, gezi gözlem etkinlikleri, arazi çalışmaları, demonstrasyon, akıcı öğrenme gibi katılımcıların doğada etkin katılımına yönelik teknikler uygulandı.
Okulöncesi çocukları ile eğitimlerimiz 05 Ekim 2020 Pazartesi günü başladı. Proje kapsamında eğitime katılacak çocuklarla 05-09 Ekim tarihleri arasında Eymir Gölü ve çevresi ’nde, 09-22 Ekim tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Botanik Bahçesi’nde ve 12- 21 Ekim Tarihleri arasında Ankara TEMA Temsilciliği gönüllü eğitmenleri tarafından çocukların kendi okullarının bahçelerinde eğitimler gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında yapılan etkinliklerle hem okul öncesi öğretmenlerinin hem de okul öncesi dönem çocuklarının doğa ve doğa olaylarına eleştirel bakabilmeleri, sorunların çözümüne yönelik fikirler geliştirerek bu doğrultuda araştırma ve sorgulama yapabilmeleri, ekolojinin ilkelerini ve sınırlarını bilmeleri, doğayla uyumlu yaşama becerisi kazanmaları, doğada yaşanan sorunları fark etmeleri ve çözümün bir parçası olabilmeleri, sürdürülebilir yaşam gibi konularda farkındalık oluşturmaları ve öğrendiklerini günlük yaşamlarında kullanmaları hedeflenmektedir…” dedi.